Dream as if you´ll live forever, live as if you´ll die today..

tisdag 8 december 2009

Recepttips!

Saffransbröd med kesella

Ingredienser
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella
1 ½ tsk salt
2 dl socker
1 g saffran
1 ägg
russin
16-17 dl vetemjöl

Gör så härSmula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig. Blanda eventuellt i ägget och gärna russin. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek., 30-45 minuter. Pensla dem med ägg.Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. Förvara brödet i en burk eller i plastpåsar. De går bra att frysa

Blir väldigt saftiga o goda lussebullar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar